top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverBoswachter 't Enge Bos

FEBRUARI STORM


Op mijn fiets met de wind in de rug en gewapend met een stormband in mijn fietsmand op pad naar ’t Enge Bos om mijn kleine schuurtje te beveiligen. Met de wind in de rug was het lekker en ook nog goed te doen op de donderdag ochtend vroeg, maar eenmaal bij het eind van het pad suist de wind om mijn oren, op deze plek heeft de wind vrij spel. In mijn ooghoek zie ik een witte reiger op het paardenland van de buurman staan. Deze witte reiger schrok op en strekte zijn vleugels om weg te vliegen. De wind op die plek is sterker dan de reiger, het natuurgeweld blaast de

reiger achterwaarts. Ja, het natuurgeweld doet op soms grappige dingen, volgens mij had de reiger dit ook niet verwacht.

Na dit schouwspel vervolgde ik mijn route langs de kas, daar viel ik bijna van mijn fiets omdat daar de wind juist stil valt. Dat kleine stuk langs de kas van mijn route is in de luwte, maar zodra ik achter de kas kom hoor de ik dat de wind flink door de bomen waaien. De wind laat de bomen flink tekeer gaan maar goed dat al de bomen nu bladerloos zijn anders kan er wel eens flink wat schade ontstaan. Eenmaal over het tegelpaadje door het Wilgenlandje gefietst valt de wind weg op de grond. Beneden op de grond is het bijna windstil, bij het schuurtje aangekomen vraag ik me dan ook daadwerkelijk af wat ik hier doe met mijn stormband. Toch kies ik voor de zekerheid en sla de pinnen in de grond, bevestig de stormband over het dak van het schuurtje. Je weet het tenslotte maar nooit een verkeerde windvlaag en ik heb een vliegend schuurtje.

Op het straatje voor het theehutje is de luwte, ook hier geen enkel zuchtje wind, over grasveldje wordt de wind langzaam harder en boven het meertje zwelt de wind uiteindelijk toch verder aan.

Voordat ik weer op mijn fiets stap, eerst nog een inspectie ronde voor de storm uit. Het blijft toch altijd spannend wat de storm voor schade kan aanrichten. Nadat “Doris” is uitgeraasd en ik de volgende dag schade ga opnemen, blijkt Doris het toch geen wilde bras te zijn geweest en is ’t Enge Bos er weer heelhuids vanaf gekomen.


1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

50 jaar 't Enge Bos

1968-2018. 't Enge Bos, bestaat deze maand (oktober) 50 jaar. In oktober 1968 zijn de eerste bomen neer gezet door Ome Cock om zo op deze wijze iets terug te doen voor de natuur, als tegenhanger voor

bottom of page